Történet Kapcsolat Facebook Klipek

Eleven Költők Társasága

Máté Szabolcs (Colorstar),
Kohánszky Roy (Roy és Ádám, Roy Galeri),
Keleti András (Budapest Bár, Colorstar)

Gréger Zsolt producer

Önmagát összművészeti alkotóműhelyként meghatározó új produkció. Kortárs költők verseiből sajátos stílusjegyekkel, korszerű hangszerelési megoldásokkal kialakított, igényes popzene. Számos fesztiválon adtak már koncertet, és népszerűsítették a kortárs magyar lírát.

A zene mellett dalaikhoz, sajátos látványvilágú klipeket, versfilmeket is készítenek. Versfilm alkotásaikért 2021-ben alkotóműhelyként Bujtor István különdíjban, a Kaleidoszkóp fesztiválon zenei különdíjban és versfilm kategóriában fődíjban is részesültek. 2022-ben a Bujtor István Filmfesztiválon versfilm kategóriában különdíjat kaptak a Családregény című alkotásuk vizuális világáért.

Ars poetica

A rendszerváltás környékén kamaszkorát élő generációnak kultuszfilmje volt a Holt költők társasága. Egy megindító dráma életre szóló élményekről, az önkifejezés és a művészi szabadság megélésének lehetőségeiről.

Társaságunk azzal a céllal állt össze, hogy tisztelve bár a nagy elődök, a klasszikusok irodalmi örökségét, elsősorban kortárs költőink verseit tárja a közönség elé dalok formájában.

A vers zenei feldolgozása egyfajta újraalkotás is, segíthet a szöveg mélyebb megértésében, befogadásában. Vers és zene egykor közös bölcsőben ringott, és csak a könyvnyomtatás feltalálásával szorult vissza fokozatosan a könyvek lapjaira. A nemrég elhunyt mester, Kányádi Sándor sokat hangoztatott véleményét osztjuk mi is: olykor ki kell szabadítani a verset Gutenberg "börtönéből", hogy a zene szárnyain újra mindenkihez elérhessen.

Előzmény

Szentmártoni János (költő) és Gréger Zsolt (dalszerző) 2011 körül dalokat kezdtek írni. A pozitív visszajelzések hatására később megkeresték egy régi iskolatársukat, Keleti Andrást, akit a Budapest Bár egyik énekeseként és a colorStar zenekar egyik alapítótagjaként, valamint zeneszerző-producerként ismerhet a közönség. Eleinte a dalaik producálására kérték fel őt, amiből aztán egy közös gondolkodás és műhelymunka bontakozott ki. Ekkor született meg az ötlet, hogy más költők verseit is megzenésítsék, és hogy egy markáns karakterű énekest keressenek a dalok előadására. Így került a produkcióba 2018-ban még egy régi közös ismerős, a Roy és Ádám formáció basszusgitáros énekese, Kohánszky Roy. 2021-ben csatlakozott a formációhoz Máté Szabolcs, a Colrstar zenekar billentyűse.

kultura.hu/

litera.hu/